Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

VPN'lerin tarihi

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde VPN & Proxy kategorisinde mellaknc tarafından oluşturulan VPN'lerin tarihi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,032 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı VPN & Proxy
Konu Başlığı VPN'lerin tarihi
Konbuyu başlatan mellaknc
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mellaknc

mellaknc

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
208
Tepkime puanı
5
Puanları
18

İnternetin kullanılmaya başlandığı günden beri, internetteki göz atma verilerini korumak ve şifrelemek için çaba sarf edilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı, internet iletişim verilerini şifrelemek için projelere 1960'larda başlamıştır.


VPN öncesi yöntemler​

Bu çalışmaların sayesinde ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network - Gelişmiş Araştırma Projeleri Birimi Ağı) adlı bir paket dağıtım ağı oluşturmuştur ve bu da Transfer Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü'nün (TCP/IP) geliştirilmesini sağlamıştır.

TCP/IP'de dört katman mevcuttu: Bağlantı, internet, ulaşım ve uygulama. O dönemdeki internet seviyesinde yerel ağlar ve cihazlar evrensel ağa bağlanabiliyordu; ifşa tehlikesi de bu aşamada netlik kazandı. 1993 yılında Columbia Üniversitesi ve AT&T Bell Labs'in kurduğu bir ekip, modern VPN'nin ilk versiyonunu ortaya çıkarmayı başardı; ürettikleri çözümün adı swIPE yani yazılım IP şifreleme protokolüydü.

Ertesi yıl Wei Xu, çevrimiçi olarak paylaşılan bilgi paketlerinin kimliğini doğrulayan ve bu paketleri şifreleyen bir internet güvenlik protokolü olan IPsec ağını geliştirdi. 1996 yılında ise Gurdeep Singh-Pall isimli bir Microsoft çalışanı, Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü'nü (PPTP) geliştirdi.

İlk VPN'ler​

Singh-Pall'in PPTP'yi geliştirdiği dönemde internet kullanımı giderek popülerleşiyordu ve kullanıma hazır, sofistike güvenlik sistemleri ihtiyacı doğdu. O zamanlarda antivirüs programları kötü amaçlı yazılımların ve casus yazılımların bilgisayarların sistemlerine sızmasını engelleme konusunda zaten başarılıydı. Ancak insanlar ve firmalar, internetteki arama geçmişlerini gizleyebilecek şifreleme yazılımları talep etmeye başladılar.

Böylece 2000'lerin başında ilk VPN yazılımları ortaya çıktı ancak çok büyük oranda sadece firmalar tarafından kullanılmaya başlandılar. Fakat özellikle 2010'lu yılların başında yaşanan güvenlik ihlallerinden sonra VPN'ler için tüketici piyasası da hızla oluşmaya başladı.

VPN'ler ve şu anki kullanım alanları​

'in verilerine göre 2016 ile 2018 yılları arasında dünyadaki VPN kullanıcısı sayısı eskisinin dört katına çıktı. İnternet kullanımının kısıtlandığı ve internetin sansürlendiği Tayland, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde internet kullanan her beş kişiden biri VPN kullanmaktadır. ABD, Birleşik Krallık ve Almanya da ise VPN kullanıcısı oranı %5 gibi düşük miktarlardadır ancak bu sayı giderek artmaktadır.

Son yıllarda VPN alımında en önemli etkenlerden biri, kullanıcıların coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişim talebindeki artış olmuştur. Örneğin, Netflix veya YouTube gibi video yayını yapan hizmetler bazı videoları sadece belirli ülkelerde izlenime açmaktadır. Modern VPN'ler ile IP adresinizi şifreleyerek başka bir ülkeden internete bağlanmış gibi görünebilir ve içeriklere her yerden ulaşabilirsiniz.

VPN ile nasıl güvende kalınır?​

VPN'ler internette gezinirken yaptıklarınızı şifreler ve bu şifre sadece bir anahtarla açılabilir. Bu anahtarı sadece bilgisayarınız ve VPN programınız bilir, böylece İSS'niz nerede gezindiğinizi izleyemez. Farklı VPN'ler farklı şifreleme süreçleri kullanır ama genellikle üç adımda işlev gösterirler:

1. İnternete bağlandığınızda VPN programınızı açın. VPN, internetle sizin aranızda güvenli bir tünel görevi görür. İSS'niz ve başka üçüncü kişiler bu tüneli tespit edemez.

2. Cihazınız artık VPN'nin yerel ağındadır ve IP adresiniz VPN sunucusunun vereceği başka bir IP adresiyle değiştirilebilir.

3. Artık internette istediğiniz gibi gezinebilirsiniz çünkü VPN, bütün kişisel verilerinizi korur.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Konuyu görüntüleyenler