Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Plesk Nedir? Hangi Web Siteleri İçin Kullanılır?

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde cPanel, Plesk, DirectAdmin kategorisinde mellaknc tarafından oluşturulan Plesk Nedir? Hangi Web Siteleri İçin Kullanılır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,039 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı cPanel, Plesk, DirectAdmin
Konu Başlığı Plesk Nedir? Hangi Web Siteleri İçin Kullanılır?
Konbuyu başlatan mellaknc
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mellaknc

mellaknc

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
208
Tepkime puanı
5
Puanları
18
plesk-nedir.jpg

Plesk panel, web sitenizin yönetimine yardımcı kontrol paneli olarak tanımlanmaktadır. Hem Linux hem de Windows işletim sistemlerinde kullanımı mümkündür. işlemlerinin kolay bir biçimde kontrol edilmesini sağlamaktadır. Birçok kullanıcı tarafından tercih edildiği bilinen Plesk Panel, site yönetiminde kolaylık sağlarken zamandan da kar etmenizi sağlamaktadır. Site yönetimi çalışmaları için uzun uzun zaman harcamanızın da önüne geçmektedir.
Web sitelerinin internet içerisindeki kullanıcılara açılması amacıyla ihtiyaç duyulan iki kavram bulunmaktadır. Bunlar domain ve hosting olarak tanımlanmaktadır. Domain, yani sitenizin internet üzerindeki adresi olarak bilinir. Hosting ise sitenize ait olan verilerin, internet içerisinde erişime uygun olmasını sağlayan bir barındırma servisi olarak görülmektedir. Hosting hizmeti servis bağlayıcı firmalar tarafından verilmektedir. Web sitenizin yönetimi site sahiplerine verilmektedir. Hosting sayesinde tüm konuları yönetmeniz açısından pratik panellerin kullanımı da önem arz etmektedir.
plesk-ne-ise-yarar.png

Hosting işlemlerinin en kolay şekilde uygulanması adına öne çıkan kontrol panellerinden biri de Plesk Panel olarak bilinmektedir. İnternet sitenizi çok daha kolay bir biçimde yönetmenizi sağlayan Plesk Panel, farklı işlemlerin basit bir biçimde uygulanmasını sağlar. Yani alan adı değiştirme, mail hesabı oluşturma gibi noktalarda birçok avantaj sağlamaktadır. Bununla beraber hosting ile ilgili işlemlerin gerçekleştirilmesinde vakit kaybı yaşamanızın önüne geçilmektedir.
Tüm internet sitelerinde kullanımı mümkündür. Linux üzerinden Plesk Panel kurulumunun yapılması adına SSH ekranı üzerinden bazı kodların girilmesi gerekmektedir. Bu işlem de kurulum için yeterli olacaktır. Windows içinse exe uzantılı olan kurulum dosyasının indirilmesi gerekmektedir. Bu dosyanın indirilmesiyle beraber kişisel ayarlarınızı yapmanız da önemlidir.

Plesk Ne İşe Yarar?​

Kontrol panelinin kullanılmaması halinde sunucunun yönetimi oldukça zordur. Aynı zamanda komut satırlarının kullanılabilmesi için uzmanlık gerekmektedir. Plesk Panel kullanaraksa tüm süreçlerin pratikleştirilmesi ve hızlandırılması söz konusudur. Yönetim panelinin daha işlevsel olması noktasında da bazı artılar öne çıkmaktadır. Plesk Panel ile yapılabilecekler birden fazladır. Web sitenizde bulunan dosyaları Plesk Panel ile beraber ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Web sitelerinin alan adları, Plesk Panel ile beraber kolayca yönetilmektedir. Ayrıca yeni alan adı ile alt alan adı ekleme işlemleri Plesk Panel ile yapılmaktadır. Alan adınıza tanımlı olan e-posta adresleri oluşturulabilmektedir.
E-postaya ait gelen kutusunun yönetimi, aktif olmayan maillerin kaldırılması gibi işlemler yapılabilmektedir. Web sitelerinin içerik dosyalarının yedeklenmesi Plesk Panel ile periyodik olacak şekilde organize edilmektedir. Web sitelerinin dinamiklerinden biri olan veri tabanları Plesk Panel ile yönetilebilmektedir. Siteniz içerisindeki hangi alanın daha fazla disk alanı kullandığınız Plesk Panel üzerinden kontrol edebilirsiniz. FTP yöneticisiyle beraber Plesk Panel üzerinden dosya yüklemesi yapılması mümkündür. Hosting alanı üzerinden yeni bir web sitesi eklemesi yapılabilmektedir. Aynı zamanda web sitelerin düzenleme işlemlerini de Plesk Panel ile beraber yapabilirsiniz. Bu aşamada Plesk Panel özelliklerine hâkim olmak, sizin için avantajlı noktalardan biri olacaktır.
plesk-ne-ise-yarar.png

Plesk Panel Özellikleri Nedir?​

Kullanışlı oluşuyla öne çıkan Plesk Panel, kullanıcılarına bazı önemli işlevler sunmaktadır. Yazımız içerisinde tüm bu detaylardan da söz ettik.
  • Öncelikli olarak web sitelerinde sıklıkla teknik hatalarla karşılaşılmaktadır. Yaşanan teknik hataların tespit edilmesi için “Otomatik Onarım Araçları” özelliği bulundurulmaktadır. Bu özellik sayesinde sorun kısa sürede tespit edilmektedir. Gerekli düzenlemelerin de kolay bir biçimde yapılması mümkündür.
  • Plesk Panel “Uzantı “Kütüphanesi” özelliği bulundurmaktadır. Web sitelerin işlevselliklerinin eklenmesinde kullanılmaktadır.
  • “Kullanıcı Rolleri” olarak bilinen özellik sayesinde Plesk Panel spesifik roller atamaktadır. Yani her role uygun olarak erişim düzeyinin sağlanması mümkündür. Bu da kullanıcıların erişim sağlayabilecekleri bant miktarının belirlenebilir olması anlamına gelmektedir.
  • Plesk Panel “Abonelik Hizmetleri” özelliği bulundurmaktadır. Bu özelliği sayesinde müşteriler ya da satıcılar için ekstra ayarlama yapılması mümkündür. Bu özellik içerisinde belirlenen görevler ve komutlar, önceden zamanlanması mümkün olan seçeneklerdir.

Plesk Kullanımın Faydaları Nelerdir?​

Plesk Panel kullanımı da öğrenimi kadar kolaydır. Sunucuların işlemlerini daha basit ve daha hızlı bir şekilde tamamlaması noktasında etkisinin olduğu bilinmektedir. Yeni başlayanlar için de Plesk Panel destek merkezi bulunmaktadır. Bu kısımda videolu eğitimlerden, kaynaklardan ve kurslardan destek almak mümkündür. Böylece Plesk Panel kullanımını daha hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Plesk Panel için sıralanabilen avantajlar da şu şekildedir:
  • İşletim sistemleri olarak Windows ve Linux işletim sistemleri tarafından desteklenebilmektedir.
  • Plesk Panel kullanımı bilgisayar haricinde tablet ve akıllı telefonlar tarafından da uygunluk. Yani Plesk Panel mobil uyumluluk ile kullanılabilir durumdadır.
  • Plesk Panel güvenlik açılarının üst düzeyde olacak şekilde kapanmasını sağlamaktadır. Yöneticilere ait olan izinlerin kontrol ediliyor olması, SSL sertifikalarının kayıtları gibi seçenekler yer almaktadır.
  • Plesk Panel web geliştirmeleri sırasında sıklıkla kullanılan ve Amazon gibi popüler uygulamalarla uyumludur. Entegrasyon konusunda beklenti ve ihtiyaçlara uyum sağlamaktadır.
  • Plesk Panel özelliklerini genişletmek isteyenler, görünüm, güvenlik, yedekleme ve SEO gibi kategorilerde birçok uzantıdan yararlanabilmektedir. Uzantı kullanımı yüzün üzerinde olacak şekilde mümkün durumdadır.
  • Kullanıcıların müşteri memnuniyetini daha iyi bir seviyeye çıkarması noktasında teknik destek seçeneği de bulunmaktadır. Kullanıcıların e-posta, telefon ve sosyal medya platformları üzerinden kolayca ulaşılması mümkündür. Plesk Panel temsilcilerine bu kanallardan ücretsiz bir şekilde ulaşılmaktadır.
  • plesk-panel-ozellikleri-nedir.png

Plesk Kurulumu Nasıl Yapılır?​

Hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde destekleyici kontrol panelidir, Plesk Panel. Her işletim sistemine göre gerçekleşen kurulum adımları bulunmaktadır. Linux için Plesk kurulumu farklı yöntemlerle beraber yapılmaktadır. Yeni başlayanlar için kullanılan en kolay yöntem de “One Click” olarak bilinmektedir. Tek tıkla beraber kurulum işlemleri tamamlanmaktadır. Kurulum işlemleri için de kod diziliminin komut ile ilgili olan satıra yerleştirilmesi gerekmektedir. Komut satırına eklenen kod diliminin çalıştırılmasıyla beraber Plesk Panel kurulumu otomatik olarak başlatılmaktadır. Plesk Panel kurulumunun indirilme ve yüklenme süresi ise bir saate kadar uzanmaktadır. Kurulum kodu kullanarak en güncel versiyonun yüklenmesi de mümkündür.
Windows için farklı Plesk kurulum seçenekleri de kullanılmaktadır. Yeni başlayanlar için farklı kurulum seçeneklerinden destek alınmaktadır. Bu aşamada tek tıkla kurulum işleminden yararlanmak da oldukça faydalıdır. Kurulum aşamalarından söz etmek gerekirse de öncelikli olarak RPD kullanımından destek alarak sunucuya bağlanılmaktadır. Sonrasında Plesk İnstaller dosyası indirilmektedir. Windows için komut satırının açılmasının ardından çalışma dizini indirilmiş olan kurulum dosyası ayarlanmaktadır. Komut satırının çalıştırılmasıyla beraber de kurulum işlemleri arka plana yerleştirilmektedir. Ortalama yarım saat ya da bir saat içerisinde Plesk Panel son versiyonuyla beraber kurulmaktadır.

Plesk Panele Nasıl Giriş Yapılır?​

Kullanıcı araştırmalarından biri olarak görülen seçenekler arasında Plesk Panelin ücretli olup olmama durumudur. Bununla ilgili detay vermek gerekirse lisanslı bir sistem olmasından kaynaklı olarak hizmetlerini ücretli şekilde vermektedir. Bu konuda daha doğru bilgi almak ve detayları öğrenmek için de güvenilir hosting firmalarından destek almak daha doğrudur. Hosting firması desteklerinden faydalanarak sistemi bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Sonrasında kurulum işleminin ardından direkt olarak kullanım söz konusudur.
Giriş işlemleri de bir hayli kolaydır. Karşınıza çıkan adımları takip ederek giriş işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Com.tr uzantılı olan adresinizdeki müşteri paneli bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir. Sonrasında panele ulaşmanızın ardından Hosting bölümüne girmelisiniz. Plesk panel seçeneğine girmenizin ardından da hosting hizmetinin sağında kalan “yönet” butonuna basarak işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Konuyu görüntüleyenler