Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir?

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Datacenter kategorisinde mellaknc tarafından oluşturulan Veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,027 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Datacenter
Konu Başlığı Veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir?
Konbuyu başlatan mellaknc
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mellaknc

mellaknc

Kayıtlı Üye
Ayın En iyi Posteri
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
208
Tepkime puanı
5
Puanları
18

Veri merkezinin ana bileşenleri bilgi işlem sunucuları, depolama altyapısı, ağ altyapısı, ağ güvenliği, yazılım teslim güvencesi, güç altyapısı, çevre yönetimi, korunma ve güvenliktir. Daha kolay kavranacağını düşünmek için, bir veri merkezi kişisel bir bilgisayar gibidir, ancak daha büyük ölçekte.


Veri Merkezi nedir? Bir veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir?
Veri Merkezi Şeması | Veri Merkezi Ana Bölümleri

Depolama Altyapısı​

Depolama altyapısı, yerel sürücüler, uzak sürücüler, cloud depolama, depolama yönetimi, depolama ağı ve yedekleme uygulamaları ve yardımcı programları anlamına gelebilir. Veri merkezlerindeki depolama altyapısı, kişisel bir bilgisayardaki sabit diskler ve SSD'ler gibidir.

Ağ Altyapısı​

Bir veri merkezi, ağ altyapısını oluşturan karmaşık kablolara, yönlendiricilere ve anahtar düzenine sahiptir. Yerel veya sanal, veri merkezinin tüm parçalarını birbirlerine ve harici ağlara bağlar. Bir veri merkezindeki ağ altyapısı, bir kişisel bilgisayardaki ana kart gibi tüm bileşenleri birbirine bağlar.

Ağ Güvenliği​

Bir veri merkezinin ağ güvenliği, güvenlik duvarı, anti-virüs ve izinsiz giriş önleme yardımcı programları tarafından sağlanır. Ağ güvenliği yardımcı programları, merkezi bilgi işlem sunucularına yazılım olarak yüklenen özel bir donanım sunucusuna kurulabilir. Veri merkezinin ağ güvenliği, kişisel bilgisayardaki güvenlik duvarı ve anti-virüs işlevine benzer.

Yazılım Teslim Güvencesi​

Yazılım sağlama güvencesi yardımcı programları, otomatik yük devretme ve yük dengeleme mekanizmalarını kullanarak uygulamaların ve hizmetlerin performansını, esnekliğini ve kullanılabilirliğini korumayı amaçlar. Yazılım teslim güvencesi, kişisel bir bilgisayarda bir sorun giderici gibi çalışır, bir sorun olduğunda anında çözümler bulur ve yöneticileri uyarır.

Güç Altyapısı​

Veri merkezleri, uygun şekilde düzenlenmiş, dağıtılmış ve kesintisiz elektrik gücüne ihtiyaç duyar. Veri merkezleri genellikle kentsel elektrik şebekelerinden güç elde eder, ardından transformatörler kullanarak elektriği doğru voltaj ve akıma ayarlar. Ana dağıtım panoları, gücü kullanan devre kesicileri, güvenlik sigortalarını ve topraklama yollarını dağıtır. Ayrıca kesintileri önleyen, akü ve jeneratörlerde çalışan kesintisiz güç kaynağı sistemi bulunmaktadır. Çoğu veri merkezinde fosil yakıt jeneratörü bulunur, ancak modern olanlar daha çevre dostu bir çözüm olarak güneş ve rüzgar enerjisine geçmektedir.

Çevre Yönetimi​

Veri merkezindeki ekipman çok hassastır ve çalışmaya devam etmek için kontrollü bir ortam gerektirir. Çevre yönetimi, termometreler, nem sensörleri ve su sensörleri gibi çeşitli sensörlere bağlıdır. Sistem, odaları mükemmel durumda tutmak için havayı belirli sıcaklık ve nem ile belirlenmiş havalandırma delikleri aracılığıyla dolaştırır. Tüm bunlar, veri merkezi ekipmanının aşırı ısınmasına veya hasar görmesine neden olabilecek havada yoğuşmayı ve yüksek sıcaklıkları önlemek içindir.

Veri Merkezi Güvenliği​

Ortamın şartlandırılmasına ek olarak, veri merkezleri kirlilikten, kazalardan ve tehlikelerden korunmalıdır. Veri merkezlerinin uzun süre çalışmasını sağlayan yangın ve gaz alarmları, su baskın dedektörleri, duman ve yangın söndürme sistemleri ile donatılmış olmalıdırlar.

Veri Merkezinin Korunması​

Veri merkezleri, insan erişimine dair çok sıkı kurallara sahiptir, Sadece yetkili kişiler veri merkezlerine içten müdahale edebilir. Bunun üstüne, çevresinde izinsiz girişlerin fark edilmesi veri merkezinin güvenliğini sağlamak için çok önemlidir. Bu yüzden şirketler erken alarm vermek ve izinsiz insan müdahalelerine karşı koymak için kullanmaya başlamışlardır. Bazı veri merkezileri “karanlık” yapılmışlardır, yani çalışmak ve bakım yapmak için insan kontrolüne ihtiyacı yoktur. İnsan kontrolü olmaması insandan dolayı yaşanan kazaları azaltmıştır ve insanların ışık gibi lojistik ihtiyaçlarına ihtiyacı olmadığı için bunlara “Karanlık” Veri merkezi denilmiştir. Gelecekte karanlık veri merkezleri daha da yaygın olup veri merkezi güvenliğine en iyi çözüm olacaktır.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Konuyu görüntüleyenler