Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

CPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir?

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde cPanel, Plesk, DirectAdmin kategorisinde mellaknc tarafından oluşturulan CPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,028 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı cPanel, Plesk, DirectAdmin
Konu Başlığı CPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir?
Konbuyu başlatan mellaknc
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mellaknc

mellaknc

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
208
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Bir web hosting kontrol paneli, hosting hizmetinizin farklı öğelerini yönetmenize olanak tanıyan bir grafik arayüzdür. Kontrol panellerinin en iyi yanı, kolayca yönetilebilmeleri ve nasıl kullanılacağının çok çabuk öğrenilebilmesidir. Bu, sadece birkaç tıklamayla çeşitli işlemleri gerçekleştirebileceğiniz, hosting sorunlarınızı kolayca giderebileceğiniz ve yönetebileceğiniz anlamına gelir.

Web hosting kontrol paneliniz aracılığıyla gerçekleştirebileceğiniz bazı görevler aşağıdaki şekildedir:

  • Web e-posta hesaplarını yönetme
  • Veri tabanlarını yönetme
  • Sunucu kullanımını görüntüleme
  • Belirli sorunları giderme
  • Dosya yönetimi
  • WordPress, Drupal ve Magneto gibi yazılımları yükleme
  • SSL sertifikalarını yönetme

cPanel Nedir?​

cpanel-nedir.jpeg

Dünyanın en popüler kontrol paneli olan cPanel, bir web hosting platformundaki işlemleri otomatikleştirmek ve basitleştirmek için tasarlanmış bir grafik arabirim (GUI) sağlayan Linux tabanlı bir kontrol paneli yazılımıdır. En yaygın olarak WHM (web hosting yöneticisi) ile eşleştirilir. cPanel ve WHM, sunucunuzu yönetmeyi ve barındırmayı kolay hale getirmek için ayrı roller oynayarak birlikte uyumlu bir şekilde çalışır.

Plesk Nedir?​

plesk-nedir.jpeg

Plesk, Windows ve Linux’u destekleyen bir web hosting kontrol panelidir. CPanel gibi Plesk de, bir hosting platformunu sürdürmek için gerekli olan çeşitli işlemleri otomatikleştirmek için oluşturulmuştur.
k yanıtlar, gruplar, kullanıcı erişimi
WebmailHorde, SquirrelmailHorde IMP
Anti-SpamSpamAssassin, BoxTrapper, Spam BoxSpamAssassin
Anti-VirusClamAVDrWeb, Kaspersky
Hesap Türleri/DüzeylericPanelPlesk

Yönetici Paneli
Web sitesi yönetimi için cPanel ve sunucu yönetimi için WHM.Son kullanıcılar ve sunucu yönetimi için aynı oturumlar
Bayi GirişiEvet, WHM 11 ileEvet
Domain Sahibi GirişiEvetEvet
E-posta Kullanıcı GirişiEvetEvet
Ücretsiz DenemecPanelPlesk
Online Demo

cPanel mi Plesk mi?​

Hem cPanel hem de Plesk, web hosting kontrol panelleri için harika seçeneklerdir. Her iki panel de oldukça popüler ve uygun fiyatlı çözümlerdir. Fakat cPanel sektörde daha geniş bir kullanıma sahiptir, bu nedenle panele aşina destek personeli ve geliştiriciler bulmak daha kolay olabilir. Ancak Plesk, işletim sistemi uyumluluğu konusunda cPanel’i geride bırakır. Plesk çok çeşitli Linux işletim sistemlerini çalıştırabilirken cPanel yalnızca CentOS’ta desteklenir.

1. Kullanıcı Arayüzü​

Plesk Obsidian’ın kullanıcı arayüzü temel olarak üç arayüze ayrılmıştır: Sunucu Yönetim Paneli, Bayi Paneli ve Müşteri Paneli.

Bu, kullanıcı rollerinin tanımlanmasına yardımcı olur.

Diğer yetenekler aşağıdakileri içerir:

  • Web sitelerini ve alan adlarını yönetmek için araçlar
  • Müşterilerin çok çeşitli uygulamaları kurmasını ve yönetmesini sağlayan araçlar
  • Müşterilerin yeni veri tabanları oluşturmasına ve yönetmesine yardımcı olacak araçlar
  • Trafik, disk tüketimi vb. ile ilgili kullanım verilerini izlemek için istatistik özelliği
cPanel kullanıcı arayüzü, belgelere ve dosyalara yardımcı olmak ve bunları yönetmek için farklı bölümlerden oluşur. Ayrıca, kullanıcıların çeşitli bölümleri özelleştirmesine ve istenen arayüzü oluşturmasına yardımcı olan özelleştirme özelliklerinden oluşur.

Diğer yetenekler aşağıdakileri içerir:

  • FTP hesaplarını, anonim FTP’yi, görüntüleri vb. yönetmek için bir dosya yöneticisi arabirimi
  • Basit web siteleri oluşturmak için alan arabirimi
  • Kullanıcı alan adları için e-posta hesaplarını yönetmek için e-posta hesapları arayüzü
  • Parolaları ve güvenlik arayüzünü değiştirebilme

2. İşletim Sistemi​

Plesk, hem Linux hem de Windows sunucusuyla uyumludur. Plesk işletim sistemlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Debian
  • Ubuntu
  • CentOS
  • RHEL
  • Cloud Linux
  • Amazon Linux
  • Windows Server 2008 R2 SP
  • Windows Server 2012 (64-bit)
Diğer tüm işletim sistemlerini tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

cPanel ağırlıklı olarak Linux tabanlı işletim sistemlerini destekler. cPanel işletim sistemlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • CentOS 7
  • CloudLinux 6,7, and 8
  • AlmaLinux 8
  • Red Hat Enterprise Linux 7
  • Ubuntu 20.4 LTS (cPanel/WHM sürüm 102 ve üzeri)
Diğer tüm işletim sistemlerini tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

3. Yedekleme​

Plesk yedekleme ve geri yükleme özellikleri, tüm sunucuyu ve hatta bireysel kullanıcı hesaplarını web siteleri ile yedeklemenizi sağlar. Ayrıca yedeklemeleri planlayabilir ve yedekleme arşivlerinden verileri geri yükleyebilirsiniz. Hem tam hem de artımlı yedeklemeleri destekler. Yedekler, size uygun olarak dahili Plesk deposunda veya harici FTP deposunda saklanabilir.

Plesk ayrıca, müşterilerinizin hesapları için yedeklemeler oluşturmasına olanak tanır (bu özelliği kullanma izinleri olması koşuluyla).

cPanel’de bulunan yedekleme özelliği, sitelerinizi indirip güvenli bir yedekleme dosyasında saklamanıza olanak tanır. Oluşturduğunuz yedek dosyaları kullanarak siteyi daha sonra geri yükleyebilirsiniz.

Plesk gibi hem tam hem de artımlı yedeklemeleri destekler. Kullanıcılar ayrıca kısmi yedeklemeler de gerçekleştirebilir. Yedeklemeler genellikle bir klasörde saklandığından, dosyaları geri yüklerken SSH erişimine ihtiyacınız olabilir.

4. WordPress Desteği​

Plesk WordPress Toolkit, birden fazla özelliğe sahip eksiksiz bir WordPress Yönetim aracıdır. WP Toolkit, Plesk Web Pro Edition ve Plesk Web Host Edition ile birlikte sunulur. Sınırlı özelliklere sahip temel bir WP araç seti de Plesk Web Admin Edition ile birlikte sunulur.

Plesk WP Toolkit ile WP bulut sunucuları yükleme, örnek taşıma, bulut sunucusu klonlama, hazırlama ortamı oluşturma, 1 tıklamayla sağlamlaştırma, arama motoru indeksleme yönetimi ve daha pek çok işlevi gerçekleştirebilirsiniz.

cPanel ayrıca, kullanıcıların WordPress sitelerini kurmasına, yapılandırmasına ve yönetmesine yardımcı olacak bir WP araç seti sunar. Araç seti, temaları doğrudan WordPress.org’dan yüklemenize ve eklentiler, diller vb. için güncellemeleri otomatik olarak test etmenize olanak tanır. Araç seti, cPanel lisansına dahildir. Hosting sağlayıcıları, müşterileri için etkinleştirebilir.

5. Fiyatlandırma​

Plesk, hem Dedicated hem de VPS sunucuları için 3 farklı plan sunar. Ayrıca iş ortakları için özelleştirilmiş planları da vardır.

Plesk Web Admin Edition, 10 alan adı ve WordPress Toolkit SE sürümünü içerir.

Plesk Web Host Edition for VPS, sınırsız alan adı, WordPress Araç Kiti, Geliştirici Paketi, Hesap Yönetimi, Abonelik Yönetimi ve Bayi Yönetimi sunar.

cPanel ayrıca VPS, bulut ve özel sunucular için ayrı planlar sunar.

cPanel solo, küçük işletmeler için uygundur ve yalnızca bir hosting hesabı sunar. Pro, 30 adede kadar hesap sunar ve orta düzey işletmelerden büyük ajanslara kadar uygundur.

6. Güvenlik​

Hem Plesk hem de cPanel, sunucu ortamı için maksimum güvenliği sağlamak için farklı öğeler ve üçüncü taraf yazılım araçları sunar.

Plesk, Immunify 360, active directory, Fail2ban saldırı, ModSecurity, PCI Compliance Resolver ve önleme gibi birçok güvenlik uzantısını destekler. Hem Let’s Encrypt hem de Symantec SSL sunar. Node.js, docker, git gibi özellikler yalnızca Plesk’te mevcuttur.

Plesk ayrıca bir sunucuyu gelen ağ bağlantılarından korumak için bir güvenlik duvarı sunar.

Ayrıca teknik sorunları kalifiye desteğe ihtiyaç duymadan çözmek için otomatik iyileştirme ve kurtarma özellikleri sunar. Plesk’in yetkilendirme süreci de birleştirilmiştir.

cPanel ayrıca uzantılar da dahil olmak üzere birçok güvenlik özelliği sunar. SSL sertifikalarının, parola korumalı dizinlerin ve IP adresi reddinin otomatik olarak yüklenmesini destekler. Sunduğu diğer güvenlik özellikleri arasında Hotlink koruması, Leech koruması, IP engelleyici, ModSecurity, cPanel’de API Belirteçlerini Yönetme, SSL/TLS, SSH Erişimi vb. vardır. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulama desteğine sahiptir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Konuyu görüntüleyenler